czwartek, 22 lutego 2018

#5 Es Hiszpański - Tacos una vez!


#5 Es Hiszpański - Tacos una vez!
Z jednodniowym opóźnieniem, ale jest! Zapraszam Was dziś na kolejną lekcję języka hiszpańskiego na blogu! Dziś dowiecie się trochę o hiszpańskich specjałach. Co Hiszpanie lubią jeść. Również w tym poście poznacie pierwsze podstawowe kolory po hiszpańsku oraz poznacie kulturę tego urokliwego państwa. Jeżeli jesteście zainteresowani, to zapraszam do dalszego czytania posta!


W dzisiejszej lekcji dowiecie się:
- przysmaki Hiszpanii
- poznacie pierwsze, podstawowe kolory po hiszpańsku
- dowiecie się co nieco o kulturze hiszpańskiej

Każdy lubi jeść. Wiadomo, jak zawsze znajdą się wyjątki, ale Polacy mają to do siebie, że lubią polskie, pyszne jedzenie takie jak: gołąbki, bigos, pierogi, czy kluski Śląskie. Grzechem by było pojechać do Hiszpanii i nie spróbować regionalnych przysmaków. Hiszpania podobnie jak Meksyk słynie z pikantnego jedzenia. Dodaje się tam dużo papryczki chili, żeby smak był wyrazisty. W Hiszpanii, tak jak w Polsce znajdziecie różne rodzaje kuchni lokalnej. Jak pojedziecie w regiony Sevilli, to będziecie mogli skosztować pysznych tacos własnej roboty, za to w okolicach Barcelony możemy skosztować Gazpacho jedną z najbardziej wyrazistych zup w Hiszpanii. Tak jak w Polsce, na Śląsku możemy zjeść kluski Śląskie czy roladę Śląską a za to w górach zasmakujemy pysznej kwaśnicy i jedynego w swoim rodzaju oscypka. Tak jak w Hiszpanii. Byłam i polecam :) Oto 10 najbardziej popularnych dań w Hiszpanii:

Patatas bravas

Hiszpanie używają dużo przypraw. Jedzą dania aromatyczne, pachnące tymiankiem, bazylią, pietruszką, cebulą i czosnkiem. Jednak kuchnia hiszpańska nie jest pikantna.Trudno wymienić potrawy, które można uznać za  pikantne. Jednym z wyjątków od tej reguły są, uwielbiane przez wszystkich, patatas bravas. Są to pokrojone w kostkę usmażone ziemniaki, przypominające tradycyjne frytki tylko w innym niż tradycyjny kształcie. Patatas bravas je się z pikantnym czerwonym sosem.  W zależności od regionu sos ma trochę inny skład, jest ognisty lub łagodniejszy w smaku. 
Patatas bravas najczęściej towarzyszą potrawom mięsnemu, jednak wiele osób zamawia je jako danie główne.

Paella

Aby spróbować najlepszej paelli musisz wybrać się do Walencji. To tutaj właśnie w połowie XIX wieku, nad brzegiem jeziora  Albufera powstała pierwsza paella. W walencjańskim,  podstawowym wydaniu tego dania najważniejszymi, kluczowymi składnikami są kurczak i królik. Jest też wersja z owocami morza. Paella powinna być spożywana bezpośrednio z naczynia,  w którym jest przygotowywana (najczęściej specjalna, metalowa patelnia z dwoma uchwytami). Podawana jest jako danie główne. Często je się ją na zewnątrz, na wolnym powietrzu. 

Gazpacho

Nie ma nic, co może bardziej ochłodzić i przynieść ulgę podczas letnich upałów - oczywiście oprócz zimnego prysznica - niż miseczka zimnego gazpacho. To wyjaśnia dlaczego to danie pochodzi z najcieplejszego i najbardziej na południe wysuniętego regionu kontynentalnej Hiszpanii - Andaluzji.
Składniki gazpacho to połączenie posiekanych lub potarkowanych ogórków, pomidorów, papryki, cebuli oraz oliwy z oliwek, wody, octu winnego i soli. Jako wykończenie chłodnika - pokrojone w kostkę ogórki, cebulka, pomidory i listek bazylii. 

Jamón Ibérico

Nie ma chyba baru w całej Hiszpanii, w którym nie zobaczyłbyś udźca szynki iberyjskiej. Najczęściej powieszone są nad blatem baru lub bezpośrednio nad głowami klientów. Na życzenie kelner ukroi tobie cieniutkie plasterki tego przysmaku hiszpańskiego. Soczysta szynka to najbardziej charakterystyczny produkt hiszpański, odzwierciedlający tutejszą gastronomię, który trzeba spróbować. I nie poprzestaniesz na jednym kawałku. Szynkę iberyjską je się o każdej porze dnia. W porze drugiego śniadania - jako tapas, na obiad - staje się pierwszym daniem. Za to wieczorem jest świetną przystawką do wina, piwa. 
Powstaje ze świni iberyjskiej, która jest hodowana na wolności w naturalnych warunkach i odżywia się w naturalny sposób. Jest kilka odmian szynki iberyjskiej i musisz je wszystkie spróbować. 

Calamari

Kalmary są tylko potwierdzeniem tego, że wszystko smażone w głębokim tłuszczu smakuje wybornie. Są typowym daniem w Hiszpanii, w szczególności w miejscowościach nadmorskich. Podawane jako przekąski lub komponowane z daniem głównym. W każdej wersji są pyszne. 
Często kalmary traktowane są jako tapas i dostaniemy porcję do piwa lub wina. Najlepiej smakują skropione sokiem z cytryny. 

Pulpo a la gallega

Ośmiorniczka to kulinarna ikona hiszpańskiej Galicji. Nie można, będąc w tym regionie, nie spróbować rarytasu tamtejszej kuchni. Każdy w Hiszpanii wie, że jeśli chcesz spróbować ośmiorniczki to tylko w Galicji. Gotuje się ją z papryką, solą morską, na oliwie z oliwek i podaje z  ziemniakami krojonymi drobno. Najczęściej dostaniemy ośmiorniczki  jako przystawkę, ale mogą wystąpić też jako danie główne. 
W każdej szanującej się restauracji w Galicji spróbujesz pulpo a la gallega. Potrawę tą serwują się też w innych regionach Hiszpanii. Podobno jednak nie smakuje nigdzie tak, jak w Galicji. 

Tortilla Española

Trudno znaleźć podobną potrawę w kuchniach innych krajów. Tortilla española to królowa hiszpańskich przystawek, tapas i przekąsek. Idealna, aby "rzucić coś na ząb", albo przygotowywana jako danie główne. To odmiana omletu przyrządzanego z jajek z dodatkiem ziemniaków i innych składników. Smażona jest na oliwie. Istnieją liczne odmiany tortilla española. Są wersje z cebulą lub ze szpinakiem, z fasolą bądź z grzybami. 
Wcale nie jest łatwo przygotować dobrą tortilla. Potrawa powinna być miękka w środku, a jednocześnie na zewnątrz spieczona i o złotym kolorze. 

Crema catalana

To kremowa zupa, deser - jak sama nazwa wskazuje - pochodząca z hiszpańskiej Katalonii. W smaku i konsystencji przypominająca crème brûlée z Francji. To słodkie danie nazywa się też crema de Sant Josep czyli krem Świętego Józefa. Ponieważ tradycyjnie przyrządza się je 19 marca, w dniu Świętego Józefa.  Krem kataloński składa się z słodkiej śmietany, mleka, żółtek, białego i ciemnego cukru. Poza tym dodaje się wanilię, cynamon, startą skórkę cytryny i pomarańczy. Aby uzyskać efekt karmelizowanego cukru na powierzchni kremu używa się specjalnego naczynia nazywanego ferro por cremar.

Chorizo

To tradycyjna hiszpańska kiełbasa wieprzowa o bardzo wyrazistym zapachu. Słodka papryka wędzona jest jednym z głównych składników kiełbasy. Pozostawia w ustach na długo charakterystyczny smak. Są różne rodzaje chorizo; wersje słodkie, łagodniejsze i pikantne. Chorizo iberico pochodzi za najbardziej luksusowy rodzaj hiszpańskiej kiełbasy. 
Chorizo jest podawane jako dodatek do dań, a najczęściej jako przystawka do piwa i wina. 

Fabada asturiana

To główna potrawa jednego z najzimniejszych hiszpańskich regionów - Asturii. Podawana na gorąco, idealna, aby się ogrzać. To proste chłopskie jadło, jednak smakuje wyśmienicie i zyskało sławę w całej Hiszpanii. Składniki la fabada to wędliny takie jak chorizo, morcilla i lacón, czasem dodatkowo dodaje się boczku.  Do tego fasola, papryka. Wszystko gotuje się w odpowiedniej kolejności. Powstaje zawiesista zupa fasolowa z mięsną wkładką. To konkretna potrawa o wyrazistym smaku i zapachu. Warto spróbować, a szczególnie gdy temperatura za oknem spada poniżej zera. 

Chyba każdy ma swój ulubiony kolor. Mój to zdecydowanie złoty, srebrny oraz pomarańczowy. Gdyby się tak zastanowić, to kolory w życiu codziennym występują codziennie. Wszystko co kupujemy ma jakiś kolor, a paleta kolorów ma ponad 2 miliony barw. Jak tylko przejeżdżamy myszka po komputerze, to sam komputer rejestruje ponad 2 miliony kolorów. Świat byłby bardzo smutny bez kolorów. Nie chciałoby się wstawać. Statystyki mówią, że gdy rano świeci słońce to organizm człowieka budzi się bardziej wypoczęty oraz poprawia się jego samopoczucie. Jest dużo odmian,  jak wam przedstawiam podstawową gamę kolorów oczywiście w języku hiszpańskim:

Biały - Blanco - Blanko

Żółty - Amarillo - Amarillo

Złoty - Dorado - Dorado

Pomarańczowy - Naranja- Naranja

Czerwony - Rojo - Rojo

Różowy - Rosado - Rosado

Fioletowy - Violeta - Violeta

Niebieski - Azul - Azul

Zielony - Verde - Verde

Brązowy - Cafe - Kafe

Szary - Gris - Gris

Srebrny - Plateado - Plateado

Czarny - Negro - Negro

Hiszpania jest krajem o wielowiekowej tradycji, w którym na przestrzeni dziejów mieszało się sporo różnych kultur, zatem jego współczesny obraz jawi się nam przede wszystkim jako przestrzeń chlubiąca się bogatym, ciekawym folklorem, w którym dominuje iście "południowy" temperament i typowa hiszpańska spontaniczność, powszechna radość i wesołość,. 

Ponadto życie bez stresów i charakterystyczne dla rdzennych mieszkańców podejście: "mañana" ("jutro")...
Aby zrozumieć tę odmienność, jak również liczne odrębności wewnątrz tego państwa, warto przywołać kilka faktów historyczno-geograficznych, które pozwolą pojąć przyczyny tego, iż np. Baskowie dążą do zupełnego odseparowania się od dalszej części kraju, a nazwanie mieszkańca Barcelony Hiszpanem to trochę tak jak urażenie jego osoby, a także jego poczucia przynależności do jakiejś konkretnej zbiorowości.

W następnym tygodniu:
- miejsca w Hiszpanii
- odmiana przez przypadki
- popularne hiszpańskie filmy
Jak Wam podobała się ta lekcja? Jaki jest wasz ulubiony kolor? Jedliście już coś z potraw Hiszpanii? Macie na coś ochotę? Dajcie znać w komentarzach!
Do kolejnej środy!

4 komentarze:

  1. Jem, ze odbiega to od tematu posta ale czy między Karol a Mattel Markus Bok coś jest, bo ostatni opis jego zdjęcia na to wskazuje

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie, nic między nimi nie ma. Chłopak specjalnie tak napisał, żeby fani nabrali podejrzeń. Kiedyś jakiś chłopak z serialu 11 też takiego shipa i też myśleli, że są razem. A sama Karol powiedziała na ostatnim live, że jest #Solo, czyli sama :) Kiedyś Karol wspominała, że jeszcze nie chcę się pakować w związek, gdy jest jeszcze związana z Soy Luną :) Pozdrawiam :)

      Usuń
  2. Super post! Według mnie, najlepszy dotychczas z serii #Es hiszpański ! Tak trzymaj!

    OdpowiedzUsuń